fbpx
51896687 Tilde@livskraften.dk
Jeg vil vædde med, at du har vænnet dig til at gå rundt med konstant spændte muskler, ét eller andet sted i din krop. Og at du højest sandsynligt helt har mistet evnen til overhovedet at mærke, at du spænder op!

Medmindre du virkelig har arbejdet med at mærke din krop og øget din kropsbevidsthed?

Langt de fleste af os mærker det nemlig først, når vi bliver så spændte at der opstår smerter omkring musklerne – og vi fx får ondt i ryggen. 

Vi har ofte helt mistet evnen til at mærke forskel på, om vi spænder op eller slapper af i kroppen!

Fordi du ligger på sofaen og flader ud, er det slet ikke ensbetydende med at dine muskler og din krop slapper af. Du kan sågar ligge i søvne og spænde op i kroppen.

Nærmest alle jeg har på briksen, bliver overraskede over hvor svært de har ved at slappe af i kroppen. Det viser sig ved at de fx ikke kan slappe af i armen og lade den bevæge sig frit, når jeg arbejder med skulderen.

”Bare overgiv din arm til mig!” siger jeg så, og beder klienten om at lade mig bære og bevæge deres arm. Men overraskende nok kan det være utrolig svært at slappe af og ”overgive sig”, med det resultat at klienten ligger og løfter armen helt ubevidst.

Det handler om kontrol og manglende kropsbevidsthed

Fra naturens side er vi født med en fantastisk evne til at mærke vores krop og navigere efter de sansninger og fornemmelser, der opstår her. Efterhånden som vi vokser op, lærer vi desværre at overhøre signalerne og tage kontrol, fordi vi er ”nødt til…” Nødt til at tage på arbejde, selvom vi er forkølede og burde blive i sengen… Nødt til at sige ja, selvom vi egentlig ikke har lyst… Nødt til at få tingene gjort…

Vi bider tænderne sammen, strammer balderne og gør det der er ”nødvendigt”. Nødvendigt ifølge vores overbevisninger om at være en god forælder, en god kollega, en god kæreste.

Eller vi kontrollerer vores udtryk og lukker af for de følelser, vi synes er problematiske. Det kan være at du er virkelig vred eller såret, men i stedet for at vise det, så lader du som ingenting og spiller ”cool”.

Det manglende udtryk – den ægte reaktion – fx gråd, sætter sig fast i kroppen som spændte halsmuskler. 

Så sig mig lige engang – hvor tydeligt mærker du din krop?

Kan du, som du sidder her foran computeren, mærke dine fødder? Alle ti tæer? Fodsålen? Hælen? Oversiden af foden? Kan du mærke hvor der er kulde og hvor der er varme? Hvor meget kan du, helt ærligt, mærke?

 

Sådan øger du din kropsbevidsthed og får kontakt til kroppen igen

Øv dig ved at lave denne lille øvelse:

Lig dig ned eller sid behageligt i en stol. Luk øjnene og vend opmærksomheden indad. Gå nu hele din krop igennem fra top til tå. Mærk dine fødder, alle ti tæer, underben, knæ, lår, balder, lænd, mave, hele ryggen fra haleben til kranie, hovedet, ansigtsmuskler, kæber, kinder, øjne og tunge. Er alt afspændt? Skuldre, arme og åndedræt. Det vil træne dig i at mærke din krop og du vil efterhånden kunne lave et par scanninger i dagens løb, fx når du sidder i bilen eller når du kommer hjem fra arbejde. Det behøver ikke tage mere en 15 minutter. 

Selvom du ikke kan mærke alle områder på kroppen til en start, så vil øvelsen udvide din kropsbevidsthed for hver gang du laver øvelsen.

Vind en gratis kropsbehandling!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev hvor jeg deler ud af gratis værktøjer og konkrete råd til mere livskraft. Samtidig deltager du i lodtrækningen om en gratis kropsbehandling.

Du har tilmeldt dig nyhedsbrevet!